Kanser Anneden Bebeğe Geçebilir

Bilim adamları, kanser hücrelerinin ana karnında anneden bebeğe geçmesinin mümkün olabildiğini saptadılar.

Anne ve bebeğinin aynı tür kanser hastalığından muzdarip oldukları vakalara çok seyrek de olsa rastlanıyor. Ancak teorik olarak bebeğin bağışıklık sisteminin kanserin kendi vücudunda etkili olmasını engelleyebileceği öngörülüyordu.

091013071409_leaukemia_cancer
AraÅŸtırma Proceedings of the National Academy of Sciences’te yayınlandı

Bilimadamları 100 yıldır kanserli bir annenin hastalığı taşıyan hücreleri bebeklerine geçirme risklerinin ne kadar yüksek olduğu sorusuna yanıt bulmaya çalışıyorlardı.

Åžu ana kadar elde edilen bilgiler, bilim adamlarının ”plasentaya, oradan da bebeÄŸin vücuduna sızan kanser hücrelerinin yine bebeÄŸin bağışıklık sistemi tarafından yok edilebileceÄŸi” sonucuna varmalarına neden olmuÅŸtu. Ancak Ä°ngiliz bir grup bilimadamının anne ve bebeÄŸin aynı kanser türünü taşıdıkları bir vaka üzerinde yaptıkları inceleme ise, lösemiye neden olan hücrelerin ancak anneden bebeÄŸine geçmiÅŸ olabileceÄŸini ortaya koydu.

İncelemeye konu olan 28 yaşındaki Japon bir anne adayına doğumdan kısa bir süre önce lösemi teşhisi konulmuş. 11 ay sonra da bebeğin aynı kanser türüne yakalandığı anlaşılmış. Bilimadamlarının bebeğe uygulanan testlerde ise, kanserli hücrelerin doğum öncesine ait olduklarını saptandı.

Bebekteki lösemi hücrelerinin kaynağının anne olup olmadığını saptamak için ileri düzeyde bir genetik parmak izi tekniği kullanıldı ve sonunda her iki hastanın yani anne ve bebeğin lösemi hücrelerinin, mutasyona uğramış aynı kanser genini taşıdıkları belirlendi.

Ayrıca, çocuÄŸun bu mutasyona uÄŸramış kanser genini kalıtsal olarak annesinden almadığı da saptandı. Bu ise, bebeÄŸin bu tür bir lösemiye, ”tecrit edilmiÅŸ” bir durumdayken, yani herhangi bir dış etken olmaksızın yakalanamayacağı anlamına geliyor. Bu noktadan sonra bilimadamlarının yanıtını aradıkları soru, kanser hücrelerinin bebeÄŸin bağışıklık sistemini nasıl etkisiz hale getirmiÅŸ olabileceÄŸinde düğümleniyordu.

Bilim adamları, kanser hücrelerinin, kendilerini tanımlamaya yardımcı olan, ”özgün moleküler kimliklerini”n tanımlanmasında önemli rol oynayan DNA’ya sahip olmadıklarını da saptadı. Bu iÅŸaret olmadığında da, bebeÄŸin kanserli hücreleri ”yabancı hücre” olarak algılamadığı ve korumak için de bağışıklık sisteminin devreye girmediÄŸi anlaşıldı.

Ä°ngiltere Kanser AraÅŸtırma Merkesi’nden Prof. Mel Greaves, ”bebeÄŸin bağışıklık sistemi tarafından görülmediÄŸi için anneden geçen kanserli hücrelerin etkili olabildiklerine” dikkat çekerken, ”bu muammanın çözülmüş olması memnuniyet verici. Ama anneden bebeÄŸe kanser hastalığının geçmesinin ender görüldüğünün de altını çizmek gerek” dedi.

Aynı kurumdan Prof. Peter Johnson da, ”Bu çalışma, kanser hastalığının etkili olabilmesi için öncelikle bağışıklık sistemini yenmesi gerektiÄŸini ortaya koyan bir baÅŸka önemli kanıt” dedi. Prof. Johnson, hamilelik döneminde kanser tedavisi görmekte olan ve bu araÅŸtırma nedeniyle kaygı duyan annelere de bir uzmanla temas kurmaları tavsiyesinde bulundu.

BBC

Bir cevap yazın


*