Ali Ulvi Kurucu

 

“İslâm çirkini güzel yapar, güzeli daha da güzelleştirir.” dilinden düşürmedi, halinden de eksik etmedi bu sözü. Bir münezzeh güzelliğin peşine düşürülmüştü, besbelli. İslâmı güzellikle anlayan ve güzellikle anlatan bir ortamda dünyaya geldi ve sonra da sanat denen güzelliğin birkaç dalıyla birden tanıştı; sözün, sesin, süsün ve yazının güzelliklerine daldı. Bir başka zemin, başka zaman çerçevesinde, Eşsiz Güzelin vaslına ermek hevesinde. Ali Ulvi Kurucu’nun bir başka güzellikle kabul gören duasıydı. Habibi, onu yanına aldı. Ve altmış yıl boyunca dizinin dibinden ayırmadı. Bülbül, artık gülünün yanı başında şakıyordu. Medine-i Münevvere’de mücavir olarak halvet der-encümen bir hayat geçiren, ilim ve irfan erbabından bir aşık-ı sâdık…

Kalbindeki aÅŸk ateÅŸiyle Kenan ilinden yola çıkan Veysel Karani gibi, Allah Rasulüne yakın olabilmek için 63 yıl önce Medine’ye giden ve o günden beri Rasullullah’ın komÅŸusu olarak yaÅŸayan örnek insan Ali Ulvi Kurucu’nun en büyük duası kabul oldu. Türkiye’ye her geldiÄŸinde geri dönmek arzusunu, Peygamber Efedimiz’i (sav) kasdederek, “Ondan uzakta ölmek istemiyorum” diyerek açıklayan Kurucu, özlemine kavuÅŸtu ve vefatının ardından Peygamber Efendimiz’in gönül arkadaÅŸlarının yattığı Cennet-ül Baki’de defnedildi.

ALÄ° ULVÄ° KURUCU KÄ°MDÄ°R?

DeÄŸerli mütefekkir, ÅŸair ve gönül adamı Ali Ulvi Kurucu,1922 yılında Konya’da doÄŸdu. Orta öğrenimini ve hıfzını tamamladıktan sonra dini eÄŸitimini daha iyi ÅŸartlarda tamamlayabilmek için 1939 yılında ailesiyle birlikte Medine’ye yerleÅŸti. Yüksel tahsilini Mısır’daki el-Ezher Ãœniversitesi’nde tamamlayan Kurucu Hocaefendi, Mısır dönüşünde Medine’de uzun seneler devam ettirdiÄŸi Sultan Mahmud ve Åžeyhülislam Arif Hikmet kütüphanelerinin müdürlüğünü 1985 yılında emekli olarak tamamladı. 80 yaşında Hakk’a yürüyen Kurucu Hocaefendinin ÅŸiirleri baÅŸta olmak üzere bir çok eseri kitaplaÅŸtırıldı. Åžiirde Mehmet Akif Ersoy’un ÅŸiir üslubunu zamanımızda devam ettiren nadir ÅŸahsiyetlerden olan Kurucu Hocaefendi, nesir sahasında da deÄŸerli eserler verdi.

Bir cevap yazın


*