AYNA NÖRONLAR
Kendinizi hiç, başkalarının mimiklerini taklit ederken yakaladınız mı, ya da nerede duyduğunuzu hatırlamadığınız bir şarkının dilinize dolandığı oldu mu?
1990’larda Vittorio Gallase ve Giacomo Rizzolatti adlı iki Ä°talyan bilim adamı düşünce okuma konusunda maymunlar üzerinde yaptıkları deneyler sırasında yeni bir tip nöron keÅŸfettiler. Bu nöronlar, belli iÅŸleri yaparken aktif hale geliyorlardı, tesadüfen farkedilen diÄŸer özellikleri ise bir baÅŸkası aynı iÅŸi yaparken de aktif hale geçmeleriydi. Bu nöronlar primatları, insanları ve kuÅŸları karşısındakini taklit etmeye zorluyordu! Bu özelliklerinden dolayı “ayna nöron ” adını aldılar.
Daha sonra yapılan araştırmalar ayna nöronların insan beyninde broca denen ve konuşmadan sorumlu olduğu bilinen bölgede bulunduğunu gösterdi. Bilim insanları buradan yola çıkarak, konuşmanın, başkalarının hareketlerini tanıma ve algılama ile başladığını düşündüler. Önceleri el kol işaretlerine ve mimiklere dayanan haberleşme, zaman içinde konuşmaya dönüşmüştü.
Düşmanınızın yüzündeki ifade birazdan ne yapmanız gerektiÄŸi hakkında her zaman iyi bir fikir verir. En iyi hatiplere bakın ya da kendinizi konuÅŸurken düşünün, elleriniz ve kollarınız konuÅŸmayı tamamlamaya çalışırlar ya da kimi zaman sözcüklerinizle saklamaya çalıştığınız düşüncelerinizi yüz ifadeniz ele verir. Vücüt dili ya da empati üzerine onlarca kitap bulabilirsiniz bugün. Bilim insanları günümüzde ayna nöronları psikolojinin DNA’ları olarak görüyor.
Merak edilen sorudur “herÅŸey nasıl baÅŸladı?”. HerÅŸey, yansıma ile baÅŸladı, milyonlarca kilometre öteden gelen güneÅŸ ışını dünyaya vardığında, yansıdı. Yansıma bugün beyinlerimizde devam ediyor.
———————–
TÃœBÄ°TAKÂ – Bilim ve Teknik Dergisi