Çocuk yüreğine Ramazan nasıl yerleştirilir?

EGYPT/

Soğuk karlı bir kış günü,

Toprak altındaki buğday tanesinin

Güneşi beklediği gibi özlemiştik O’nu.

Ve tepelerin ardından beklenen Güneş doğdu.

En güzel renkleriyle boyadı gökkuşağını

Işıkla rengin vuslatı

Aydınlattı kalpleri.

Yüreklerin rüzgarında

Sevgiden yapılmış uçurtmalar havalandı.

Bir çocuk uçurtmayı gördü.

Merak etti.

Acaba bir yürekte uçurtma nasıl uçabilir diye…

Evet…Uçurtmaların yüreklerde uçtuğu bir aydır ramazan…

Peki, çocuklarımıza nasıl hissettirebiliriz yüreklerdeki bu tatlı rüzgarı ve nasıl sevdirebiliriz sadece ramazan mevsiminde yüreklerde uçan, o rengarenk uçurtmaları…

1. Lisanı-ı hal, lisan-ı kalden etkilidir

Biraz heyecan, biraz neşe, biraz hüzün yansıyınca gözlere, anlar, öğrenmek ister nedenini çocuk. Lakin bedenimizin dili, bizim söylediklerimizden çok daha fazlasını anlatır ona. Önce hissetmek, sonra yaşamak gerek ramazanı. Daha fazla müsamahayı, daha fazla anlayışı, daha fazla şefkati ve daha fazla sabrı.

2. Ramazanı karşılama töreni hazırlayın

Nasıl ki sevilen önemli bir misafir evlerimize gelmeden önce evimizi temizleriz, süsleriz, hazırlık yaparız. Ramazan misafirini de her gün coşkuyla karşılamalıyız. Evinizdeki en güzel yeri, yahut çocuğunuzun odasını kendi hazırlayacağınız ya da özel olarak satın alacağınız süslerle süsleyin. Çocuk değişimi somut olarak da fark edebilmeli.

3. Ramazan günlüğü tutun

Çocuğunuz okuma biliyorsa beraberce yazın her gün olup biteni. Belki ilk teravihi, ilk orucu. Şayet çocuğunuz daha küçükse resimler yapın bu günlüğe. Altına siz notlar düşün, tarih atın. Sahurda, iftarda yahut misafirlikte, Sultanahmet Kitap Fuarı gibi fuarlarda ya da farklı ramazan şenliklerinde fotoğraflar çekin. Bu fotoğrafları günlüğünüze ekleyin.

4. Sürpriz ramazan hediyeleri hazırlayın

Ramazan ayı hediyeleşme, paylaşma ve verme bilincini yerleştirmek için önemli bir fırsat sunar bize. Sevdiklerinize, komşunuza, aile büyüklerine, arkadaşlarına minik ramazan hediyeleri hazırlayabilirsiniz.

Çocuklar hediye almayı hediye vermek kadar çok sever. Çocuğunuzun Ramazan ayındaki olumlu davranışlarını, hatta saatlik oruçlarını sözel olarak takdir etmek kadar, sürpriz hediyelerle de pekiştirebilirsiniz.

5. Ramazan ağacı hazırlayın

Birlikte büyük bir ağaç resmi çizin kartonun üzerine. Üzerine ramazan ayındaki gün sayısınca gülen yapraklar çizin. Her gün bitiminde ise ağacın altına bir ağlayan dökülmüş yaprak çizin. Ağaçtaki bir gülen yaprağın üzerine de çarpı atın. Böylelikle ramazanda kalan günleri çocuğunuz kolaylıkla takip edebilir.

6. Ramazan ayına has oyunlarınız olsun

Örneğin ‘Ben kimim?’ oyunu oynayabilirsiniz. Herkes aklından önemli bir büyüğü (Bir sahabe, bir evliya vs.) tutar. Aile üyeleri de 10 soruda bu zatın kim olduğunu tahmin etmeye çalışır.

7. Ramazan televizyonu yapın

Büyük bir karton kutuyu keserek çocuğunuza ait bir ramazan televizyonu hazırlayın. Her gün örneğin iftar sonrası 5 dakika ailece bu televizyonu seyredin. O gün çocuğunuz yeni öğrendiği bir menkıbeyi, bir sureyi, güzel bir sözü, canlı yayında bu televizyondan anlatabilir size. Bu aktivitede ailece herkesin çocuğa kulak vermesi onun benlik gelişimi açısından son derece önemli. Çünkü, değer gören çocuklar, değer vermeyi öğrenirler.

Bir gün de siz anne baba olarak bir sunum hazırlayabilirsiniz. Mesela Hacivat ve karagözü anlatan kukla şovunu, anne ve babasından dinlemek çocuğunuzun çok hoşuna gidecektir.

8. Ramazan kumbarası yapın

Boş bir karton kutudan bu kumbarayı yapabilirsiniz. Renkli boncuklarla da süsleyebilirsiniz. İsterseniz bir çatı ekleyip ev şeklinde, dilerseniz büyük düğmeler yapıştırıp araba şekline de dönüştürmek mümkün.

Ramazan süresince her gün bu kumbaraya bir miktar para koyun. İhtiyaç sahibi bir çocuğa bu biriken parayla yardım edeceğinizi açıklayın. Çocuğunuza her gün verdiğiniz harçlık miktarını artırın ki bir bölümünü bu kumbaraya koyabilsin.

10 kuruş ya da 20 kuruş. Miktarı önemli değil. Önemli olan çocuğun kendine ait bir şeyden bir miktarını verebilmesi. Takdir edin ki, bu davranış ilerleyen yıllarda alışkanlık haline gelebilsin.

9. Dramayla evinizi ÅŸenlendirin

Her gün efendimizin hayatından bir hikayeyi ya da Yaratanın güzel isimlerinden birini hikayeler aracılığıyla anlatın. Mesela Taif’te kendisine kötülük yapanlara, efendimizin iyilikle karşılık vermesi gibi. Sonra anlattıklarınızın resmini çizmesini isteyin.

Çocuklar dramayı çok sever. En güzeli de rolleri aile fertlerinin paylaşarak, anlatılan hikayenin evde canlandırılması. Herkes istediği karakteri seçebilir. Çocuğunuz belki hikayedeki rahmet yağmuru olup gürül gürül yağacak belki de şemsiye bulut. Bu şekilde Allah Rasülü ile çocuk arasında duygusal bir bağın tesis edilmesi kolaylaşacak.

10. Ramazanda çocuğunuzu çok öpün

Rahmet Elçisisin şu iki müjdesini anmadan geçemeyeceğim.

‘Kim kendi neslinden küçük bir çocuğu razı ve memnun ederse, Allah da kıyamet günü onu memnun ve razı eder’

‘Çocuklarınızı çok öpün. Zira her öpücük için size cennette bir derece verilir ki her iki derece arasında 500 senelik mesafe mevcuttur. Melekler öpücüklerinizi sayarlar ve sizin için yazarlar’

Bilhassa Ramazan ayında çocuklarınıza sevginizi gösterin, kalp kırmayın ki, bilinçaltındaki programlara Ramazan ayı özel bir ay olarak kaydedilsin.

Bu ramazan;

Şefkatimiz ve sabrımız evlerimizde mis kokulu Ramazan gülleri açtırsın.

Ramazan’ın güzelliğin yüzümüze ve yüreğimize yansısın.

—————-

Berrin GÖNCÃœ – PSÄ°KOLOG

1 thought on “Çocuk yüreÄŸine Ramazan nasıl yerleÅŸtirilir?”

Bir cevap yazın


*