Düşündüren Ayetler(Dünya Hayatı)

Düşündüren Ayetler(Dünya Hayatı)

Ankebût Sûresi 64. âyet:

“Bu dünya hayatı, bir eğlence ve oyundan başka bir şey değildir. Ahiret yurdu ise elbette (asıl yaşanacak) ebedi hayat odur, keşke bunu bilselerdi.”

Lokmân Sûresi 6. ayet:

“Kimi insanlar da var ki, (din hakkında) bir bilgisi olmaksızın, (insanları) Allah yolundan saptırmak ve onu (o yolu), eğlence edinmek için laf eğlencesi sözleri satın alır (ve okur veya dinleyip seyreder). İşte onlar için aşağılayıcı bir azap vardır.”

Allah yolundan saptırmak ve o yolu eğlence edinmek için laf eğlencesi sözleri satın almak”tan kastın, roman, hikâye, şarkı ve şiir türünden İslam’a aykırı, şehvetleri uyarıcı olarak yazılmış veya söylenmiş şeyler olduğunu meali yazan Hoca not düşmüş.

“İşte onlar için aşağılayıcı bir azap vardır” mealinden sonra ikinci bir açıklama var. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Muhakkak ümmetimden birtakım topluluklar gelecektir ki, ferci (zinayı), ipek elbiseler giymeyi ve çalgı aletleri çalıp (şehvetli) eğlenceleri helal ve mübah/normal sayacaklar. Allah, evlerini çökertip helak edecek, kalanları(n yaşayışlarını) da maymun ve domuza çevirecektir” ….

diye Buhari’den 5. bölümden bir hadis-i şerifi bu ayete açıklama olarak…

Evlerinde televizyonu olan, çeşitli eğlence yayınlarını alıp hep birlikte seyreden arkadaşlarımız eğer varsa, belki kendilerini, bu hadisi şerifle kıyaslayıp, düzeltmek isteyebilirler.

Lokmân sûresi 33. âyet:

“Ey insanlar! Rabbinizin emrine uygun yaÅŸayın, babanın çocuÄŸuna fayda veremeyeceÄŸi, çocuÄŸun da babasına fayda veremeyeceÄŸi bir günden korkun! Şüphesiz ki Allah’ın vaadi gerçektir. Dünya hayatı, sizi asla aldatmasın. O çok aldatıcı (ÅŸeytan ve dostları) da sizi Allah(ın affı) ile sakın aldatmasın (günâha daldırmasın ve ibâdetten alıkoymasın!).”

Fâtır Sûresi 5. âyet:

Ey insanlar! Allah’ın verdiÄŸi söz (vaadi) gerçektir. O halde dünya hayatı, sizi aldatmasın, (ibadet ve taattan alıkoymasın) çok aldatıcı (ÅŸeytan), sizi Allah(‘ın affına güvendirmek)le aldatmasın.

Yani, “Allah (c.c.) nasıl olsa affeder” diye gaflet içerisinde şeytana uyup hareket etmeyin diye Allah’ın uyarısı…

Hadîd Sûresi 20. ve 21. âyetler:

“Bilin kî (âhiret kazancına önem verilmeden geçirilen) dünya hayatı, ancak (geçici) bir oyun, bir eÄŸlence, bir süs, aranızda bir övünme, mal ve evlatta çoÄŸalma yarışıdır. (Bu) tıpkı ÅŸuna benzer: Bir yaÄŸmurun bitirdiÄŸi (o yeÅŸil) bitki, ekincilerin hoÅŸuna gider, (fakat) sonra o (bitki) kurur da sen onu sararmış halde görürsün; sonra da çer-çöp olur (iÅŸte dünyadaki her ÅŸey de böyledir). Âhirette ise (günahkârlara) ÅŸiddetli azap, (iyilere de) Allah’dan maÄŸfiret ve hoÅŸnutluk vardır. Dünya hayatı, aldatıcı bir faydalanmadan (bir rüyaya sevinmeden) baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.

(O halde dünyanın bu aldatıcılığına aldanmayıp tövbe ve salih amellerle) Rabbinizden bir maÄŸfirete ve Allah’a ve Rasûlü’ne inananlar için hazırlanmış, geniÅŸliÄŸi gökle yerin geniÅŸliÄŸi kadar olan cennete (girmek için) koÅŸuÅŸun/yarışın. Bu Allah’ın bir lütfudur ki onu dilediÄŸine verir. Allah büyük lütuf sahibidir.”

Yûnus Sûresi 7. ve 8. âyetler:

“(Âhirette) bize kavuşmayı ummayan, (sadece) dünya hayatından hoşlanıp (gönlü) onunla yatışıp rahatlayan ve bir de ayetlerimizden gafil olanlar var ya! İşte, onların kazandıkları (günahları)ndan dolayı, varacakları yer ateştir.”

Açıklama yapılmış: “Bu tip insanlar, dünyaperest, materyalist kimselerdir. Allah’a karşı sorumluluk duymaz, ahirete inanmaz, hevâ ve hevesine göre yaşar, aklınca, menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yaparlar. Bunlara Dehriyyûn da denilir.”

Hûd Sûresi 15. ve 16. âyetler:

“Kimler (yalnız) dünya hayatını ve onun süs (ve saltanat)ını isterse, orada onlara çalışıp yaptıklarının karşılığını tastamam veririz. Onlar orada (hiçbir) eksikliÄŸe uÄŸratılmazlar.

Ä°ÅŸte (haktan ayrılan, âhireti unutan, dünya menfaatleriyle yetinen) o kimseler için âhirette ateÅŸten baÅŸka bir ÅŸey yoktur. (Dünyada) yaptıkları (iyi) ÅŸeyler heder olup gitmiÅŸtir. Zaten bütün yapageldikleri ÅŸeyler boÅŸtur.”

İsrâ Sûresi 18. âyet:

“Kim (haram helal ayırmaksızın sâdece) ÅŸu çabucak geçen (keyif verecek dünyalık ÅŸeyler)i isterse, dilediÄŸimiz kimseye istediÄŸimiz kadarıyla onu hemen veririz. Sonra ona cehennemi hazırlarız. Oraya kınanmış ve (rahmetimizden) kovulmuÅŸ olarak atılır.”

Kehf Sûresi 46. âyet:

“Mal ve oğullar, (geçici) dünya hayatının zîynetidir. Bakî kalacak olan salih ameller ise Rabbi’nin katında sevapça daha hayırlı, ümit bağlanmaya da daha layıktır.”

En’âm Sûresi 32. âyet:

“Dünya hayatı bir oyun ve oyalanmadan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Âhiret yurdu ise takvalı olanlar (Allah’ın emrine uygun yaÅŸayanlar/aykırı davranmaktan sakınanlar) için elbet daha iyidir. Hala düşünmeyecek misiniz?”

Necm Sûresi 29. âyet:

“Onun için, bizi anmaktan (ve Kur’an’dan) yüz çeviren ve dünya hayatından baÅŸkasını istemeyen kimselerden yüz çevir.”

Bunlar, materyalist/maddeperest, hevâ ve hevesine göre yaşayanlardır, diye açıklama yapılmış

————————

(Ayet mealleri Hasan Tahsin FEYÄ°ZLÄ°’nin -Feyz’ul Furkan / Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali- nden alınmıştır)

Bir cevap yazın


*