Öğrenileni Akılda Tutmak

Öğrendiğimiz her şeyi aklımızda tutmak gibi bir şansımız olsaydı ne iyi olurdu. Ne yeniden öğrenmek, ne de unuttuklarımızı hatırlamak için zaman harcamak zorunda kalırdık.

Hepimiz birer bilgi deposu haline gelirdik. Bu maalesef mümkün olmadığına göre bizlere düşen, unutmamıza neden olan faktörleri en aza indirmek ve unutmayı engellemeye çalışmaktır.

BelleÄŸimiz; gördüklerimizin %20′ sini, duyduklarımızın %30′ unu, hem görüp hem de duyduklarımızın % 50′ sini algılama yeteneÄŸine sahip olduÄŸuna göre, sadece görmek ve duymak, öğrenmek ve hatırlamak için yeterli deÄŸildir. Demek ki bundan daha fazlasını yapmak gerekir.

ÖğrendiÄŸimiz her konu, öncelikle kısa süreli bellekte tutulur. Kısa süreli belleÄŸimiz dış etkenlere açık bir bellek olduÄŸu için, gün içinde iÅŸlenen bir konu 24 saat içinde tekrar edilip uzun süreli belleÄŸe aktarılmazsa unutulmaya mahkumdur. O zaman görmek ve duymak dışında, hatırlamak ve öğrenmek için gerekli olan en önemli ÅŸey “TEKRAR” dır.

Unutmaya neden olan faktörler;

Ä°ÅŸlenen konuya duyulan ilgisizlik (Konuyu-dersi sevmemek)
Aynı ders ile ilgili olarak, son işlenen konuların ilk işlenen konular ile bağdaşmaması
Konuların zihinde canlandırılamaması
Dikkatsizlik
İşlenen konunun anlamlı olmaması, zihinde bir yere oturmamasıdır.
Unutmayı engellemek için ise;

Sık sık tekrar yapmalı ve bu tekrarları yaparken konular arasında bağlantı kurmaya çalışmalısınız. Konular arasında bağlantı kurduğunuz taktirde çalıştığınız konuyu daha kolay anlama ve daha geç unutma gibi bir avantaja sahip olursunuz.

Ders çalışırken bilgilerin aklınızda kalmasını saÄŸlayacak yöntemler ve araç gereçler kullanmalısınız. (örneÄŸin; renkli kalemlerle yazıların altını çizmek ya da önemli noktaları renkli post- it’ lere not almak gibi)

Dersi dikkatli dinlemeli ve not tutmalısınız. Not aldığınız önemli noktalar size çalışırken ders esnasındaki detayları hatırlatır. Böylece konuyu anlamanız daha kolay olur.

Öğrendiğiniz konular daha önce öğrendiğiniz konular ile bağdaşıyorsa, o zaman işlediğiniz konunun aklınızda kalma olasılığı daha yüksek olacaktır. Bu da sizin hem öğrenmenizi, hem de öğrendiklerinizi hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın


*